V září roku 2014 vyšly Pamětní knihy politické obce Ješetice

Ješetice se mohou pochlubit novou knížkou
Obec Ješetice na Benešovsku se může pochlubit pečlivě psanými pamětními knihami, na jejichž obsahu se v letech 1929 – 1940 podíleli tři kronikáři: Antonín Šavrda, František Koreš a Jan Heráň. Jejich nástupkyní a pokračovatelkou ve vedení obecní kroniky je Jana Špačková, která ručně psané a vzhledem k velkému záběru regionální historie Voticka, Mladovožicka a Sedlecko-Prčicka historicky cenné pamětní knihy připravila k vydání.

Text pamětních knih pochází sice z první poloviny 20. století, pečliví kronikáři však nahlédli do urbáře, historických map, vyslechli pověsti a ústně tradované příběhy, které do kroniky zaznamenali. Knihu autorka přepisu doplnila o dobové fotografie, dokládající život v obci a její proměnu během staletí.
„Předávat něco tak cenného, jako jsou vzpomínky na domov a vše, co s tímto pro nás milovaným místem souviselo, je jeden z důvodů, proč psát obecní kroniku. Místo, kde jsme vyrostli, kde žijeme, je naším domovem až teprve tehdy, když ho důvěrně známe. Je to naše dědictví po předcích, které udržujeme, hýčkáme, rozmnožujeme a předáváme další generaci. A tohoto hýčkání, udržování, rozmnožování a předávání se ješetičtí kronikáři zhostili se ctí a dnes se dle mého soudu tyto pamětní knihy řadí mezi jedny z nejlépe zpracovaných knih na Benešovsku, možná díky tomu, že první kronikář Antonín Šavrda sbíral cenné zkušenosti od významného regionálního kronikáře a autora velkolepého díla Sedlčansko, Sedlecko a Voticko Čeňka Habarta,“ říká Jana Špačková, vystudovaná historička, která dnes pracuje jako novinářka.
Díky vstřícnosti obce Ješetice lze knihu zakoupit za zlevněnou cenu v Městském kulturním centru na Komenského náměstí ve Voticích nebo na e-shopu www.stahuj-knihy.cz (žánr historie) nebo přímo u autorky přepisu Jany Špačkové (601 584 778, jana.spalenkova@gmail.com).