Od Vánoc 2014 je v prodeji Deník Bronislavy Herbenové

Vyšel neobyčejný deník neobyčejné ženy
Bronislava Herbenová, rozená Foustková (20. října 1861 Brno – 7. března 1942 Praha) byla českou autorkou knih pro děti a překladatelka z ruštiny a francouzštiny. Za Jana Herbena, spisovatele, novináře a politika z „masarykovského kruhu“ se provdala po krátké dráze učitelky roku 1892, kdy jejich známost trvala již dvanáct let.  Dalo by se říci, že Jan Herben byl šestapadesát let hlavou vztahu a Bronislava krkem, který tou hlavou otáčí…

Díky deníku, který po sobě zanechala, se nejen dozvídáme o rodinných strastech, jako jsou porody, potraty nebo láska a nevraživost mezi příbuznými, ale také mnohé o životě pražské a votické společnosti končícího 19. století. Díky nezpochybnitelnému vypravěčskému talentu nás Bronislava zavede nejen do redakce, kde vzniká v té době nejčtenější časopis Čas, ale také do rodin pražské tehdejší elity –  do rodiny budoucího československého prezidenta T. G. Masaryka, básníka Josefa Svatopluka Machara nebo českého filosofa Františka Drtiny. Jejím prostřednictvím se také podíváme do hostišovské chalupy, postavené na začátku století podle plánů architekta Jana Kotěry v Hostišově u Votic. 
Kniha Deník Bronislavy Herbenové. Život ženy na přelomu 19. a 20. století obsahuje řadu dosud nepublikovaných fotografií a historických dokumentů.  Autorka Jana Špačková, která loni v září vydala knihu Pamětní knihy obce Ješetice, o ní říká: „Jde vlastně o můj první knižní počin, který přesáhuje hranice regionu. Knížka vychází v nakladatelství Nová forma a je k dostání na e-shopu www.stahuj-knihy.cz (žánr historie) nebo v Městském kulturním centru Votice na Komenského náměstí nebo přímo u autorky (601 584 778).